2024. Június 19. szerda
A D-vitamin anyagcseréjében szerepet játszó egyik gén változata és a legsúlyosabb, gyakran halálos bőrráktípus, a melanoma között találtak lehetséges összefüggést olasz kutatók.

A Cancer című orvosi szakfolyóiratban megjelent dolgozat szerzői úgy vélik, hogy a módosult génhez tartozó megváltozott receptor kevésbé képes megkötni a D-vitamint, mely a napsugárzásnak kitett bőrben termelődik. Korábbi kutatások azt feltételezik, hogy ez a kötődés segíti a melanoma elleni védelmet.

melanoma, génváltozat, D-vitamin

A Padovai Egyetem kutatói a tudományos irodalomban fellelhető adatokat vizsgálták meg, így találtak összefüggést a melanoma kockázata és a D-vitamin receptorának Bsml jelű génváltozata között. A receptorgén ötféle variánsának szerepét elemezték hat tanulmány áttekintésével. Ezek összesen 2152 melanomás páciens és 2410 nem rákos ember adatait vizsgálták.

Azoknak a pácienseknek, akik az öt génváltozat közül a Bsml-t hordozták, 30 százalékkal nagyobb volt a kockázata a melanoma kialakulására. Az összes melanomás esetnek ezek mintegy 10 százalékát teszik ki – közölte Simone Mocellin és Donato Nitti.

Az olasz kutatók hangsúlyozzák, hogy további tanulmányok szükségesek a génváltozatok és a melanoma kapcsolatának leírásához. A testben lévő D-vitamin véd a melanomával szemben, ezért termelődésének serkentése rákellenes hatású.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés