2024. Június 19. szerda
Az isotretinoin nevű szer hatékonyan kezeli a pattanásokat – azonban olyan mellékhatásokkal jár, mint a száraz bőr, a születendő gyermekeket érintő magasabb kockázat, depresszió, sőt, öngyilkos gondolatok.

Megan Taylor (27) hirtelen félteni kezdte modell, és színésznői karrierjét, amikor arcbőrén pattanások jelentek meg. A háziorvos egy különösen agresszív, a bőr mélyebb rétegeit érintő gyulladást diagnosztizált, melyre a szokványos antibiotikumos kúrát írt elő. Azonban a tünetek hat hét után sem csillapodtak. Ekkor Megannak egy kolléganője ajánlotta az isotretinoin nevű szert.

A pattanás főleg a tizenévesek betegsége: a beálló hormonális változások (főként a tesztoszteron) segítik elő az apró szőrtüsző-gyulladásokat. A felnőttkori hormonális egyensúly beállta jótékonyan hat a bőrre, azonban egyes, erre hajlamos egyéneknél stressz hatására ismét megjelenhetnek a kellemetlen jelenségek. Megannál vélhetően a szereplőválogatások váltották ki ezt a nem kívánt hatást.

Az izotretinoin nevű vegyület A-vitamin-származék. Az A-vitamin jótékony hatású a bőr szempontjából. Megan háziorvosa elzárkózott a szer alkalmazásától, ezért a hölgy egy bőrgyógyász magánorvoshoz fordult. A 300 fontos rendelés végén elvitte a gyógyszert, melynek hatására öt hónappal később bőre megszépült, és nem sokra rá el is hagyta a szert. Nála szerencsés volt a végeredmény, azonban tizenéves korban adódtak aggodalomra okot adó esetek.

A tinédzsereknél teljesen megszokott a pattanás, azonban 10-15 százalékban ez már olyan súlyos lehet, hogy kezelést tesz szükségessé. A készítmétny forgalmazó gyógyszercég szerint a isotretinoint alkalmazóknál 1000-ből 1 esetben jelentkezik öngyilkossággal foglalkozó gondolat, vagy valódi öngyilkosság. Évek óta több alanyt találtak halva, és a hozzátartozók mindannyiszor a szert kiáltották ki bűnbaknak. Az egyik elmélet szerint a szer csökkentheti a központi idegrendszer egyik jelátviteli anyagának, a szerotoninnak a szintjét, mely a jólléthez társul – a kiesés eredménye: depresszió. Persze a helyzet nem ennyire egyértelmű, mivel a serdülőkorúak amúgy is fogékonyak a depresszióra, és a pattanások megjelenése még fokozza is lelki problémákat. Mindazonáltal, a potenciális veszély miatt a gyógyszer rendelése nem megengedett enyhe pattanás kezelésére. Mivel a szakértőkben a betiltás gondolata is felmerült a következő időszakban várható a probléma mélyebb elemzése is.


Forrás: Medipress
2013. 11. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés