2023. Június 04. vasárnap
Az új fejlesztésű japán robotok egyetlen feladata, hogy figyelmeztessék gazdájukat, ha annak túlságosan kellemetlen lenne a szájszaga, vagy éppen büdös lenne a lába.

A fukuokai székhelyű CrazyLabo gyártóvállalat és a Japán Kitakyushu Nemzeti Műszaki Főiskola kutatói közös erővel alkották meg a két szagfelismerő robotot. Az egyik robot egy női fejet formál, és specialitása a kellemetlen szájszag felismerése, míg a másik robot egy kutyára emlékeztet, aki morogni kezd, ha gazdájának túlságosan izzadságszagú a lába. A Kaori névre hallgató női fejet formázó robot szájába kell lehelni, aki egy széles skálán szóban osztályozza a szájszag minőségét, amely ”Az ön szájának citrus illata van” megjegyzéstől egészen a „Vészhelyzet! Az ön szájszaga elviselhetetlen” minősítésig terjed.

A Shuntaro nevű robotkutya viszont a lábszagokra van specializálva, aki miután megszagolta gazdája talpát, és nem tartotta kellemetlennek, békésen összegömbölyödik a gazdi lába mellett és beépített hangszórójából Beethoven Ötödik Szimfóniáját kezdi el játszani. Ha a gazda lábát egy kicsit büdösnek találja, akkor morogni kezd, ha viszont úgy érzi, hogy teljesen elviselhetetlen a lábszag, akkor egyszerűen elájul és összeseik. Kennosuke Tsutsumi, a CrazyLabo vállalat elnöke elmondta, a szagfelismerő robotok ötlete onnan jött, hogy családtagjai időnként panaszkodtak kellemetlen testszagára, miközben ő maga nem érzékelte azt, ezért úgy gondolta, hogy jobb, ha egy robot figyelmezteti, mint az emberek.

A világ más tájain is kísérleteznek szagfelismerő rendszerekkel, amik hatékony segítséget jelenthetnek bizonyos betegségek korai felismerésében, például a tuberkulózis, az asztma, vagy akár a torokrák is felismerhető egy bizonyos szagminta alapján, amit az emberi orr nem képes felismerni. A robotok részletes technikai jellemzőit bemutató cikk az Asahi Shimbun című folyóiratban jelent meg.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés