2024. Április 23. kedd
Egyszerű és olcsó módszer: cukor, és az anyával való bőrkontaktus csökkentette leginkább az újszülöttek fájdalmát injekciózás közben egy brazil vizsgálat során.

Az eddigi legnagyobb, 640 újszülöttre kiterjedt kutatás során a babákat véletlenszerűen négy csoportba osztották: az egyik csoportnál fájdalomcsillapítót alkalmaztak, a másiknál szőlőcukrot tettek a nyelvükre, a harmadiknál édesanyjuk ölelte őket közben, a negyediknél pedig egyszerre alkalmazták a cukros-ölelős módszert.

fájdalomcsllapító

Fájdalmuk mértékét arckifejezésük, sírásuk időtartama és szívritmusuk jelezte. A rutinoltást beadó orvosok nem tudták, hogy melyik kicsi kapott tiszta vizet, illetve cukoroldatot, ám az anyai ölelést nem lehetett "maszkírozni", így csak részleges vakpróbáról lehet beszélni a vizsgálattal kapcsolatban.

Az eredmények szerint az újszülöttek fájdalomértéke akkor volt a legalacsonyabb, amikor a cukor és ölelés kombinációját alkalmazták náluk, minden más fájdalomcsillapító változatnál magasabb pontszámot kaptak a Sao Paoló-i állami egyetem kutatói – olvasható a Pediatrics című szaklap legfrissebb számában.


Forrás: MTI
2009. 12. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés