A Kelet-angliai Egyetem és a londoni Kings College szakemberei ezer nő ikerpár étkezési és alkoholfogyasztási szokásait mérték fel, illetve csontsűrűség-mérést végeztek a test három pontján: a medencénél, a gerincnél és a combcsontnál, ennek alapján pedig felmérték a csonttörés kockázatát. A vizsgált alanyok valamennyien 55 év körüliek voltak.
Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a borfogyasztóknak nagyobb volt a csontsűrűségük a gerincben és a medencénél, mint a nem ivóknak, vagy azoknak, akik másfajta alkoholt fogyasztottak.
A kutatók nem találtak összefüggést a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a csontsűrűség között, de kimutatták, hogy az olyan hagyományos, magas kalóriatartalmú angol ételek, mint a fish and chips (sült hal és krumpli), a hússal töltött tészták, a főtt húsok és a főtt bab csökkenti a csontsűrűséget – olvasható a The Daily Telegraph honlapján.
Azt egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy a bor miként képes növelni a csontsűrűségét. Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy a benne lévő polifenolok, amelyek a szőlő héjában találhatók, nem pedig az alkoholtartalom az, amely ilyen hatással bír.