
A tanulmányban 20 ezernél több felnőtt egészségét követték nyomon tíz éven át, akik tanulmány részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről és életmódjukról. A kutatók így aszerint is vizsgálhatták az eredményeket, hogy milyen színű gyümölcsök és zöldségek szerepeltek a résztvevők étlapján.

Linda Oude Griep kutatásvezető, a Wageningen Egyetem munkatársa és kollégái úgy találták, hogy 52 százalékkal alacsonyabb volt a szélütés kockázata azoknál, akik sok fehér húsú gyümölcsöt és zöldséget, például almát, körtét, banánt vagy karfiolt ettek. Ezek fogyasztásának 25 grammos növekedése 9 százalékkal csökkentette a rizikót.
Nem találtak viszont összefüggést a kutatók a zöld (leveles zöldségek, káposzta, uborka), a narancs és sárga (citrusok) vagy a piros gyümölcsök, zöldségek fogyasztása és a szélütés kockázatának változása között.
A vizsgált személyek által megevett fehér gyümölcsök és zöldségek több mint felét az alma és a körte tette ki együttesen.
További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy mely összetevők, tápanyagok felelősek a megfigyelt hatásért – vélekedett Griep a BBC-nek nyilatkozva. A tanulmányt a Stroke című szakfolyóiratban ismertették részletesen.