2022. Július 03. vasárnap
Majdnem duplájára ugrott a nyolcvanöt év felettiek száma az elmúlt években az olaszországi Toscanában. Mi a titok?

Idősek ülnek a főtér padjain, idősek beszélgetnek a presszó teraszán, idősek sétálnak az utcákon: a toscanai San Quiricóban akármerre nézünk, nyolcvanöt év felettiek köszönnek vissza. A helyiek szerint a hosszú élet titka az olajfák kapálásában rejlik. Az öregek városának hívják ezt az alig két és félezres közösséget Siena közelében, ahol 123 a nyolcvanöt év felettiek száma. Az utóbbi nyolc évben 40 százalékkal nőtt az arányuk. Egyedül az öregek otthona hiányzik San Quiricóból.

_______________________________ajánló____________________________

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik és gyakran egy sikeres fogyókúrát követően sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, úszógumik. Van itt valami, ami égeti a zsírt és laposítja a hasat!

____________________________________________________________________

 

„Nincs rá szükség. Az idősek megszokott környezetükben érzik jól magukat, és akkor, ha elfoglaltságuk van. Nálunk mindenki saját veteményeskertjében dolgozik, akinek nincsen, annak mi adunk ingyen földet, ahol ültethet, kapálhat” – magyarázta szociális politikáját a polgármester Roberto Rappuoli.

Az önkormányzat tulajdonában levő 250 olajfát is a saját kert nélküli idősek gondozzák. Az olajbogyót leszedik, elviszik sajtolni: a kiváló minőségű extraszűz olaj az övék, ezt öntik ebédkor a friss salátára. „Az időseknek így adunk életcélt. San Quiricóban nem érzik haszontalannak magukat” – hangoztatta a kisváros 39 éves első embere, aki természetesen itt szeretne megöregedni.

Olaszországban a nyolcvanasok aránya 5,6%; Toscanában 7 %, Sienában és környékén 8%, a legtöbb nyolcvan feletti pedig San Quiricóban él.

Persze itt is vannak segítségre szoruló idősek: 34 személynek viszik lakásra az ebédet, és a helyi szociális munkások napi három órát foglalkoznak velük a takarítástól a sétáltatásig.

Hogy a titok vajon a klímában, a táplálkozásban vagy a génekben rejlik-e, arra a helyiek nem keresik a választ. Az Európában a leghosszabb várható életkorral büszkélkedő olaszok (férfiak 78,8, nők 84) válaszkeresés helyett élvezik az életet. A szardíniai Ovodda csupa kilencven és száz év feletti lakosa is, akik Itália és a világ legidősebb falujában élnek – kiváló egészségben.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés