2021. November 28. vasárnap
Az ekcéma az egyik legfájdalmasabb bőrbetegség, ezt bármelyik érintett páciens tanúsíthatja. A legújabb kutatások szerint azonban ennek a kellemetlen betegségnek is megvannak az előnyei, mivel úgy tűnik, csökkentheti a bőrrák kialakulási esélyét.

Az ekcémában szenvedők immunrendszerük túlműködésének köszönhetik a betegségüket, valamint azt, hogy bőrük könnyen kiszárad és a fertőzésekre is jóval hajlamosabb. Ez a bőrrendellenesség azonban segíthet abban is, hogy a páciensek megszabaduljanak a potenciálisan daganatos bőrsejtektől, és így védettséget szerezzenek a laphámrák (SCC) ellen.

Korábbi vizsgálatok során már voltak arra utaló jelek, hogy az ekcéma csökkentheti a bőrrák kialakulási esélyét. Nem egyszerű azonban egyértelmű következtetéseket levonni a humán alanyokon végzett kutatásokból, mivel az ekcéma tünetei súlyosságukban jelentősen eltérnek, ezen kívül a betegségre szedett gyógyszerek is befolyásolhatják a daganatos betegségekre való hajlamot. A londoni King's College vizsgálatai azonban egyértelművé tették, hogy a bőrbetegség által okozott allergiás reakció megóvhatja a pácienseket a bőrráktól.

A tudósok két rákkeltő anyag hatását vizsgálták meg egészséges és ekcémával küzdő egerek esetében. Az SCC daganatok előfordulási aránya hatszor alacsonyabb volt az ekcémás egerek esetében, mint az egészségeseknél. A kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy a kísérleti egereknél a túlzott gyulladásos folyamatok elősegítették a potenciálisan rákos sejtek levedlését, és így gátolták a daganatképződést is. Ez a rákellenes mechanizmus hasonlít ahhoz, mint amivel bőrünk természetes módon igyekszik megóvni a szervezetet a külső, például bakteriális támadásokkal szemben. "Nagyon izgatottak vagyunk, amiért sikerült kapcsolatot találnunk a bőrdaganatok kialakulási esélye és az allergiás bőrreakciók között - nyilatkozta Fiona Watt professzor, a kutatás vezetője - Ebből is látszik, hogy immunrendszerünk milyen fontos szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében." A kutatás részletes leírása az eLife elnevezésű online portálon olvasható.


Forrás: Medipress
2014. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés